Pericolele Internetului pentru copiii cu deficiente de auz

In urma focus-grupurilor realizate de Salvati Copiii s-a remarcat faptul ca, din dorinta de a avea prieteni si in afara scolii, copiii romani cu deficiente de auz abordeaza relatiile create pe Internet cu naivitate, confruntandu-se deseori cu problema hartuirii online, fara a avea cunostintele sau resursele necesare pentru a se apara. Pentru a intampina aceasta problema, Salvati Copiii impreuna cu Orange Romania au demarat proiectul E-sign, dedicat copiilor cu deficiente de auz si profesorilor acestorOrganizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu Orange Romania, a organizat miercuri, 20 iunie 2012, o sesiune de informare pe tema sigurantei online dedicata copiilor cu deficiente de auz si cadrelor didactice care predau acestor copii. Evenimentul incheie o serie de sesiuni organizate la nivel national in cadrul proiectului E-sign.

esign1In cadrul mesei rotunde din Bucuresti au fost prezentate zece tutoriale video,unde sunt dezbatute cele mai importante pericole din mediul online la care pot fi expusi copiii. Tutorialele cuprind un discurs atat vorbit, cat si in limbajul mimico-gestual, sustinut de interpretul Cosmin Costache, precum si elemente grafice care ii vor ghida pe copii pas cu pas in utilizarea sigura a Internetului.

Temele abordate prin intermediul tutorialelor sunt: Facebook, CamFrog, Jocuri, Hartuirea pe Internet, Convorbiri si intalniri cu necunoscutii, Informarea de pe Internet si dezvoltarea gandirii critice, Reputatia online, Utilizarea telefonului mobil, Securitatea calculatorului si Importanta comunicarii in cadrul familiei si in timpul orelor de clasa despre siguranta online a copiilor.

Proiectul E-sign, parte a programului european Sigur.info a fost lansat in primavara anului 2012 de catre organizatia Salvati Copiii in parteneriat cuOrange Romania. E-sign a demarat cu o serie de 20 de sesiuni de informare in scolile dedicate copiilor surzi si cu deficiente de auz din Bucuresti: Scoala pentru deficienti de auz Nr.2 „Sfanta  Maria” si Centrul Scolar nr 3 pentru elevi hipoacuziciPeste 200 de copii au dezbatut, alaturi de voluntarii Salvati Copiii, subiectul pericolelor intampinate pe Internet pentru a gasi cele mai bune modalitati de protejare impotriva acestora. Ulterior, Salvati Copiii a dezvoltat resurse educationale ce vor fi distribuite in toata tara catre profesorii si educatorii copiilor cu deficiente auditive.

In luna iunie 2012, organizatorii au sustinut patru mese rotunde in Iasi, Sibiu, Craiova si Galati, in institutiile de invatamant dedicate copiilor cu deficiente de auz, cu participarea a peste 140 profesori, urmand ca acestea sa fie reluate in toamna, la nivel national.

„Proiectul E-sign este deosebit pentru Salvati Copiii deoarece a fost dezvoltat la initiativa unui grup de adolescenti cu deficiente de auz, participanti in cadrul Scolii de Vara Europene Sigur.info organizata in Romania in iulie 2011. Copiii ne-au atras atentia asupra importantei pe care Internetul o are in viata lor, oferindu-le posibilitati de socializare, educatie si divertisment, atat de necesare integrarii lor sociale. Am dezvoltat resurse educationale bazate pe imagini si pe limbajul mimico-gestual cu scopul de a introduce in viata copiilor, cu sprijinul cadrelor didactice, notiunile elementare de siguranta online.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.

„Copiii utilizeaza din ce in ce mai des Internetul, de aceea dorim sa le oferim atat un acces rapid, cat si metode de protectie pe Internet. Prin E-sign ne adresam unei categorii speciale, cea a copiilor cu deficiente de auz care au nevoie de instrumente specifice si informari adaptate canalelor de comunicare pe care le folosesc pentru a intelege cum se pot feri de pericole pe Internet. Iar proiectulE-sign este un prim pas in aceasta directie pe care vom continua sa o dezvoltam.”  a declarat Alina Pavel, CSR Officer, Orange Romania.

„Proiectul acesta ne bucura, deoarece dovedeste ca cineva se gandeste si la noi, in calitate de utilizatori de Internet. Tutorialele realizate in limbajul semnelor vor fi foarte utile pentru toti copiii cu deficiente de auz din Romania, pentru ca pana acum nu am gasit asemenea resurse”, a declarat Marius, unul dintre copiii participanti la sesiuni.

Masa rotunda din 20 iunie a fost sustinuta la Centrul de Consiliere pentru Parinti Salvati Copiii din Strada Abrud nr. 126A, Bucuresti. La eveniment au fost invitati sa participe elevi cu deficiente de auz si cadrele lor didactice, acesta dorindu-se a fi un forum de discutii si informare asupra sigurantei online a copiilor si a importantei abordarii subiectului in cadrul familiei si al scolii. Alaturi de tutorialele video, profesorii au primit un ghid de utilizare a acestora la orele de clasa in vederea sustinerii unei sesiuni de informare pentru elevi. La masa rotunda au participat si reprezentanti ai Asociatiei Surzilor din Bucuresti.

 

Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:

Irina Nicolai, Coordonator Promovare Sigur.info, Salvati Copiii Romania

Tel : 021 224 24 52; 0744 300 476

E-mail: irina.nicolai@salvaticopii.ro

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>